”Ce este coaching-ul și cum se desfășoară el?” E o întrebare pe care o aud constant și, în loc de definiții sau explicații, îți propun o discuție personală, despre tine, despre visurile și obiectivele tale, despre cum vei ajunge acolo, despre obstacolele interne și externe ce îți stau în cale. Contactează-mă!
Dacă totuși vrei să știi mai multe înainte să faci acest pas, am strâns mai jos câteva idei care te vor ajuta.
”Un coach profesionist facilitează un parteneriat proiectat să asiste clienții în a produce rezultatele dorite în viața personală și profesionala. Un coach ajută clienții să își îmbunătățească performanțele și să își îmbunătățească nivelul de calitate a vieții.
Un coach este educat să asculte, să observe și să își adapteze abordarea pe nevoile individuale ale clientului. Un coach caută să obțină soluții și strategii de la client; credem despre client că este în mod natural creativ și că are resursele necesare. Sarcina unui coach este de a furniza susținere pentru a imbunătăți abilitățile, resursele și creativitatea pe care clientul le are deja.” [1]
O definiție destul de greu de digerat, nu? Haide să mai încercăm.
Dacă te uiți în urmă la o perioadă dificilă a vieții tale profesionale și/sau personale, ai avut lângă tine o echipă care să te susțină? În general, când suntem în dificultate ne izolăm, ne închidem în noi și aceasta exacerbează dificultatea pe care o resimțim.
Coaching-ul este învățare strategică pentru că se adresează acelor abilități de care clientul are nevoie, acum și în viitor. Această relație de învățare nu trebuie confundată cu învățarea clasică, în care clientul este un vas gol care așteaptă să fie umplut; de fapt, clientul vine cu nevoia și cu un set substanțial de cunoștințe și abilități pentru a rezolva acea nevoie. Coaching-ul facilitează obținerea răspunsurilor necesare de către client, deoarece în această eră informațională, oamenii nu au nevoie de mai multă informație, ci de ajutor în a utiliza mai bine informațiile pe care le dețin sau la care au acces.
Când începe o relație de coaching, primul pas este de a determina împreună valorile personale ale clientului. [2]
Ce nu e coaching-ul?
Coaching-ul nu e consultanță; un coach facilitează găsirea soluțiilor de către client și nu aduce propriile soluții în discuție. Astfel, soluțiile identificate în coaching sunt superioare pentru că sunt cele mai personale, cele mai apropiate de situația individuală, cele care au cel mai mare potențial de a crea transformarea dorită de client.
Coaching-ul nu este terapie; ne adresăm prezentului și viitorului. Ne concentrăm pe abilitățile care trebuie dezvoltate și pe blocajele care împiedică atingerea potențialului. Domeniul psihoterapiei este trecutul și procesul de vindecare; domeniul coaching-ului este prezentul și viitorul, valorificarea potențialului existent în client, facilitarea atingerii obiectivelor personale.
Coaching-ul nu este mentoring, pentru că și acesta din urmă se desfășoară în jurul soluției altcuiva; în mentoring există un transfer de informație de la mentor la mentoree prin care primul își transferă din experiența și cunoștințele personale celui din urmă. Este un tip de consultanță mai personalizat pe nevoi și planuri individuale de dezvoltare, dar care se bazează pe direcția și soluția care a funcționat pentru cazul specific trăit de către mentor și nu de catre mentoree.
Închei cu un citat care sumarizează frumos ce este coaching-ul și aștept mesajul tău.
„A coach is your partner in achieving professional goals, your champion during a turnaround, your trainer in communication and life skills, your sounding board when making choices, your motivator when strong actions are called for, your unconditional support when you take a hit, your mentor in personal development, your co-designer when developing an extraordinary project, your beacon during stormy times, your wake up call if you don’t hear your own, and most importantly: Your coach is your partner in living the life you know you’re ready for, personally and professionally.” [3]
Tu ce faci pentru a-ți atinge potențialul?
[1] http://www.coachfederation.org
[2] Adaptat din materiale icoachacademy
[3] Thomas Leonard, President of Coach University
Lasă un răspuns