Coaching-ul are sens doar în cadrul existenței unor obiective. Printre primele întrebări pe care ți le adresează un coach vei regăsi: ”Care sunt obiectivele tale ? Ce îți dorești să realizezi?…” Răspunsurile se pot clasifica în două categorii:
- Obiective finale, destinații: ”vreau să fiu campion”, ”vreau să fiu un exemplu pentru ceilalți”, ”vreau să fiu recunoscut ca leader”, ”vreau să fiu numit director de X”, etc. Acestea sunt obiective a căror realizare depinde și de factori externi ție; de exemplu în sport nu poți influența forma fizică și performanțele competitorului; când concurezi pe un post, ești comparat cu performanțele altor persoane.
- Obiective de performanță: sunt acele obiective care te pun pe drumul către obiectivul final, către destinație, și care depind 100% de tine. Dacă obiectivul tău final este să fi campion, obiectivul tău de performanță poate fi, de exemplu, să alergi distanța de 5000m în mai puțin de 15 minute. Dacă obiectivul tău final este să devii director de vânzări, obiectivele tale de performanță pot cuprinde crearea unei rețele de N clienți, încheierea unor contracte în valoare de X în fiecare lună, îmbunătățirea abilităților de prezentare, persuasiune, leadership etc.
După ce te asiguri că obiectivele tale finale sunt clar definite și sunt aliniate cu valorile tale, este esențial să îți definești obiectivele de performanță; acestea sunt cele la care vei lucra și față de care îți poți măsura progresul în fiecare zi. Obiectivele finale te inspiră; obiectivele de performanță îți arată drumul.
Tu ce faci pentru a-ți atinge potențialul?
Lasă un răspuns