III. La ce e necesar să renunți?

(Articol din seria „Patru pași pentru obiective sănătoase”)

E destul de uzual să ne facem obiective, planuri, să definim ce trebuie făcut, ce abilități dezvoltăm. Dacă construim aceste planuri pe o fundație solidă, știind cine vrem să fim, avem deja un început bun.

Dar e mai puțin obișnuit să ne gândim la ce e nevoie să renunțăm. În societatea de azi îi valorizăm pe cei care le au pe toate: sănătate, hobby-uri, carieră de succes, bani, relații calde, cercuri de prieteni mari și active, scop, sens, direcție, spiritualitate. Realitatea este că în 24 de ore pe zi, este puțin probabil să putem înghesui TOT. Putem încerca – și cei mai mulți dintre noi încercăm – făcând liste de „To Do”, programându-ne fiecare minut al zilei, ca să acoperim acest TOT. Și ne uităm la cei care par să reușească cu admirație și de ce nu, cu invidie. Newsflash, nimeni nu reușește tot, de cele mai multe ori.

Avem 24 de ore într-o zi. Dacă vrem să fim sănătoși, somnul este esențial, 7-8 ore pe zi. Mai trebuie mișcare, măcar o oră. Muncă / școală cel puțin 8 ore (întreabă un antreprenor dacă 8 ore i se par suficiente… răspunsul este de obicei „nu”). Tot pentru sănătate, e indicat să ne gătim – o altă ora pe zi, în medie, toate mesele. Timp pentru servirea mesei, mai ales dacă e cu familia – și cine nu vrea timp cu familia – o altă oră. Dacă mai iei un hobby, cât timp îți aloci? O oră? Timp pentru prieteni, o altă oră? Oare ajunge? Igienă personală, ordine și curățenie, o altă oră. Ce facem cu spiritualitatea, dezvoltarea de abilități? Le mai punem?

Ai numărat? Sunt deja 22 de ore. Nu știu cum e pentru voi, dar deja mie îmi sună a fi prizonierul listei de To Do.

Și mai e ceva destul de trist în legătură cu timpii de mai sus. Aceștia sunt minimul necesar pentru o situație cât de cât decentă – dar noi vrem performanță. O oră de mișcare pe zi e foarte bine pentru mulți, dar noi vrem deseori mai mult. Performanță în carieră / antreprenoriat nu faci cu „doar” 8 ore pe zi. Familia și prietenii, oare suntem satisfacuți cu acest timp sau doar acoperim nivelul de bază?

Ce putem face? Că de adăugat ore într-o zi nu știu să fi reușit cineva.

O soluție este să facem timpul să fie mai productiv. Și aici ne putem uita la ceea ce NU ne aduce, de fapt, valoare:
– facem lucruri care nu sunt un stimul pentru ce ne dorim, de exemplu citim / răspundem la toate e-mailurile;
– facem anumite lucruri mai bine decât este necesar, consumând mai mult timp decât ar fi util;
– facem lucrurile fără atenția necesară, încercând multitasking (nu funcționează la oameni, îmi pare rău, și nu, nici măcar la femei). Studiile arată că activitatea cu intenție și atenție este net superioară în rezultat și eficiență față de activitățile făcute simultan. Așa că lasă televizorul / telefonul / muzica atunci când citești / muncești / exersezi etc.

A doua soluție, este să elimin obiceiurile care mă sabotează. Cel mai clasic exemplu aici este: dacă vreau să slăbesc, îmi pun la punct alimentația înainte de a mă ocupa de sport. Alte obiceiuri care ne sabotează sunt dorința de a satisface pe toată lumea, hoții de timp (televizor / social media) etc. Dar câteodată obiceiurile care ne sabotează nu sunt evidente, pentru că le considerăm valoroase: chiar dacă prioritatea mea este familia, îmi e greu să spun că obiceiul care mă sabotează este că lucrez ore târzii atunci când asta îmi satisface nevoia de performanță.

A treia soluție este să renunț, cel puțin temporar, la anumite lucruri pe care mi le doresc. Dacă nu încape tot, atunci pot să folosesc perioada următoare pentru cele mai importante de acum. Instinctiv facem asta în anumite cazuri, de exemplu alocăm timp mult pentru învățat și rărim ieșirile cu prietenii când urmează un examen important. Dar când viața intră în rutină este mai greu să ne decidem că acum e timpul să mă concentrez pe ceva anume și să amân sau să renunț la celelalte – și ne trezim că nimic nu e satisfăcător destul, și că, parcă, batem pasul pe loc.

Când știi cine vrei să fii și ce e necesar (abilități, activități) pentru a ajunge acolo, îngrijește-te să nu fii deturnat de lucrurile pe care continui să le faci, uneori fără să îți dai seama.

Ce îți propun este ca de data aceasta să îți faci lista de „TO NOT DO”. E la fel ca lista de „to do”, dar conține lucrurile pe care îți propui să NU le faci, pentru a îți putea folosi timpul și energia pentru cele pe care le dorești acum.

Vrei să vorbești cu un psiholog & coach despre asta? Putem discuta online sau în cabinet. Contactează-mă aici.


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *