I. Fii SMART mai târziu și începe cu un pas înapoi

(Articol din seria „Patru pași pentru obiective sănătoase”)

Hai să vorbim despre „rezoluții” – acesta obiective de început de an, sau de oricând ne dorim să ne reorganizăm direcția în care mergem.

Da, e absolut ok să faci câte o revizie a obiectivelor și câte un reset de acest gen și la început de an. Nu, nu e degeaba, așa cum încearcă multă lume să desființeze acest obicei. Sigur, poți face asta oricând, ceea ce înseamnă că și un început de an e un moment la fel de bun ca oricare altul. Și dacă tu ți-ai strâns energie pentru a porni acum, e momentul perfect pentru tine. Iar ce poate face acest moment să funcționeze nu este atât reziliența, cum se predică atât de des, cât este claritatea motivelor și sistemele pe care le adopți.

De cele mai multe ori obiectivele noastre sunt specifice și țin de lucruri măsurabile – de exemplu vreau să intru la facultate, să obțin postul X, să fac N bani, să „am” o relație fericită (orice-ar însemna și asta). Iar internetul e plin de indicații pentru a stabili obiective „SMART” și cum să îți faci planuri pentru a le atinge. (E ceea ce mai nou numesc bullshit incomplete psychology – ceva cât de cât adevărat dar mai degrabă dăunător în lipsa contextului potrivit.)

Eu o  să îți propun să dai totuși un pas înapoi.

De prea multe ori ne alegem obiective SMART fără o fundație corectă. Le alegem în general raportându-ne la ce ne servește societatea ca fiind „succesul”: bani, familie, carieră, respect, performanțe, sport, comportament eroic / de salvator.

Dar de cele mai multe ori când ne punem o întrebare de genul „ce ai face dacă ai avea bani nelimitați” ajungem la răspunsuri care deseori nu depind cu adevărat de bani: aș petrece mai mult timp cu familia și prietenii; aș călători; aș bea o cafea dimineața cu amicii; aș avea grijă de sănătatea mea; aș învăța un instrument muzical; aș crea ceva; etc. Sigur, pare mai ușor când ai bani – dar ei rămân doar un mijloc cu o contribuție modestă la ceea ce ne dorim în cele mai multe cazuri. La fel este cariera, respectul, performanța, sportul, etc – toate sunt doar mijloace.

Sunt mijloace pentru a atinge un ceva – dar ce? Până nu definim acel ceva, motivația noastră va fi fluctuantă, și va depinde de reziliență și de cât succes simțim că avem pe parcurs. Iar ca să definim acest ceva, trebuie să ne întrebăm simplu: eu cine vreau să fiu?

Vreau să fiu un antreprenor? Un educator? Un ajutor pentru ceilalți în probleme emoționale? Un creator de locuri de muncă? Un explorator? Un muzician? Un descoperitor de cunoaștere?…

Pentru noul an, îți propun să pui deoparte obiectivele și să te gândești întâi la următoarele două întrebări, doar în această ordine:

  1. Cine vreau să fiu?
  2. Cum arată succesul pentru mine?

Vrei să vorbești cu un psiholog și coach despre asta? Putem discuta online sau în cabinet. Contactează-mă aici.


Publicat

în

de către

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *